Szempillantás

P 🎧 D C A S T, női fűszerrel

Így lettem podcaster

Így lettem podcaster

Angliában és Amerikában felettébb népszerű műfaj a podcast, itthon azonban még magát a szót is kevesen hallották. Ismerjétek meg a podcast műfajt és fedezzétek fel benne a számotokra legérdekesebbet.

A podcast, az iPod és broadcasting szavakból származik. Tulajdonképpen online rádióműsort jelent, amit az iTunesba töltenek fel a készítők, a hallgatók pedig a podcastek lejátszására alkamlas appokon keresztül hallgathatják kedvenceiket. Az adásokat bármilyen operációs rendszeren keresztül elérhetitek. A ilyen applikációkon kívül az egyes podcastek honlapjain is elérhetőek az adások, valamint sokan jelen vannak facebookon, youtubeon és instagrammon is.

Ha az itthoni tendenciák követik a külföldi trendeket, hamarosan egyre többen és többen fognak podcasteket hallgatni nálunk is. Nem állunk tehát messza attól, hogy itthon is igazán menő legyen az, ha valaki podcastet hallgat.

Na de miért is jó egy podcast? Bármikor meghallgathatod, hiszen nincs fix műsoridő, egyszerűen csak le kell töltened a kívánt epizódot és már mehet is.
Ha külföldi podcasteket választasz, sokat segíthet a nyelvtanulásban, hiszen különféle támákról hallgathatsz riportokat, párbeszédeket angolul.
Ha magyar podcastek mellett döntesz, úgy nem kell lemaradnod Balázsék reggeli műsoráról például, ha nem vagy koránkelő, hiszen podcastek formájában újrahallgathatod őket, de ide sorolhatnánk a Commedy Central adásait is, meghallgathatod a Totálkáros fiúkat, vagy akár Millás Reggelit is.

Itthon számos olyan podcast létezik, amik hobbi szinten működnek, nem profit orientáltak, hiszen Magyarországon a műfaj nem befutó annyira, hogy ebből megélhessen bárki is. Ebből adódóan ezek kivétel nélkül úgynevezett “szerelem projektek”, melyekben a podcasterek szívvel lélekkel igyekeznek kiszolgálni hallgatóikat, különféle színvonalas témákkal és minél magasabb hangminőséggel. A magyar podcast paletta egyre bővül és a hölgyeknek is egyre több érdekes műsor jelenik meg. Sokáig jellemzőeg férfiak voltak többségben a hallgatóságban, hiszen a témák meglehetősen tech jellegűek voltak, autók, telefonok, gépek, játékok. Mostanában viszont egyre több társadalmi, párkapcsolati, szépségápolási és életmóddal kapcsolatos téma is teret kap az egyes podcastekben.
Sokak szenvedéllyel hallgatják kedvenceiket vezetés, takarítás vagy sportolás közben, sőt olyanok is vannak, akik kedvenc podcastjükre szoktak elaludni.

Tavaly karácsonykor az akkor még vőlegényemmel vidékre mentünk a családhoz és útközben megmutatta egyik kedvenc podcastjét. Olyannnyira megtetszett az adás és a műfaj, hogy a 2 órás út végére elhatároztam, hogy én is szeretnék egy sajátot. Az útközben hallgatott podcast házigazdáját megkerestem és a segítségét kértem, hogy meséljen arról, hogy lehet podcast adást csinálni. Rendkívül segítőkész és pozitív volt. Utólag már tudom, óriási segítséget kaptam tőle. Ez vezetett oda, hogy az egyik barátnőmmel immár majdnem egy éve dolgozunk közösen saját podcastünkön.
Számunkra ez a hobbi, az önmegvalósítás egy formája. Igyekszünk közösséget formálni, szívvel-lélekkel készülünk adásainkra és törekszünk hasznos, szórakoztató tartalmat biztosítani a hallgatóinknak.

Kimondottan szeretem a rádiózás új hullámát, szerintem mindenkinek érdemes kipróbálni.